Съветите идващи от традициите на Изтока са най-новата мода в западния

...
Съветите идващи от традициите на Изтока са най-новата мода в западния
Коментари Харесай

Как да имаме кожа като на гейша с древен японски метод

Съветите идващи от традициите на Изтока са най-новата мода в западния свят. До нас доближават от ден на ден познания за естествените, приготвени в домашни условия, лекове и помади, само че една такава процедура идваща от обичаите на Япония стана изключително фамозна напоследък. Това е оризовата вода!

Оризовата вода е нишестената течност, която се получава при накисване или варене на ориз . Съдържа доста витамини, минерали и антиоксиданти, които подхранват кожата.

The Benefits of Rice Water For Your Skin [Video]
— Lisa Williams Ⓥ (@MsLisaWilliams)
Основен детайл от азиатската диета, оризовата вода стана още по-популярна откакто беше тествана от самата Ким Кардашян , която показа какъв брой добре се отразява на косата. В Индия, поради нишестената й консистенция се употребява за хидратиране на тялото при някои здравословни проблеми . В Япония и Корея дамите от епохи я употребяват за поддържане на здрава кожа , поради богатото й наличие на минерали.

Употреба на оризова вода в античните общества

Употребата на оризовата вода като козметична процедура може да се наблюдава още от антична Япония, когато гейшите я употребявали, с цел да поддържат кожата си мека и гладка като порцелан . Гейшите били подготвени в изкуствата, с цел да могат да забавляват мъжете по време на банкети или в чайните , където те нормално отпочивали и организирали своите бизнес срещи.

Първи почнали да употребяват оризовата вода дамите от интервала Хеян (794-1185 година сл. Хр.) в Япония , Катотака поддържали дългите си до пода коси здрави. Те станали известни с дългите си лъскави коси и били наречени Якуми. Косата се считала за знак на хубост и женственост. Жените събирали водата от накисването на ориза и с нея измивали косите си. Вярвали, че по този начин я поддържат силна, блестяща и здрава. Използвала се и като тонер за възстановяване на тена на кожата.

In this triptych by Nobukazu Watanabe, the famed poet Ono no Komachi, is seen wearing the Heian Period junihitoe kimono.

Men and women of the aristocracy were not permitted to see one another’s faces. A woman’s outfit, therefore, was one of the greatest communication tools.
[email protected] (@ezenjapan)

Събираната от изплакването на ориза водата се употребила като естествена терапия на косата . Жените постоянно накисвали косите си в оризовата вода за няколко часа или даже за една нощ , за могат питателните субстанции от нея да обхванат в космите.

Съвременен еквивалент на тази история има в Китай с дамите Яо от село Хуанлуо . Известни са с косите си, с дълги минимум 2 метра и с това, че побеляват на към 80 години ! За дамите Яо косата е извънредно значима, подстригва се единствено един път в целия им живот - сред 16 и 18 години, а по-късно се покрива до брака.

Red women in Huangluo Yao village in,, have the of keeping long. The woman in this video has the longest hair in the village. Guess how long it is!
— Guilin China (@Guilin__China)
Те приписват дължината, цвета и здравето на косата си на постоянното измиване с оризова вода. Тяхната рецепта за „ маска “ на косата е следната - с вода пламенно се измива бял ориз, с цел да се извлекат питателните субстанции, по-късно водата се сварява, оставя се да ферментира в дървена вана с кори от помело, джинджифил и корен от цвете руно . Това намалява равнищата на pH, до естествената киселинност на косата ни. След това сварената примес се отцежда, а твърдите частици се отстраняват . Смята се, че дамите Яо оставят оризовата вода да ферментира още два месеца!

Heard of Long Hair Festival? Women of Yao ethnic group in China’s Guangxi comb hair by river with longest up to 2.3m
— China Xinhua News (@XHNews)
През Средновековието японските гейши били известни със своята красива и безупречна кожа , която реализирали посредством деликатна за грижа за кожата,  включвала потреблението на оризова вода . Гейшите накисвали лицата си в оризовата вода дълго време, защото вярвали, че това оказва помощ за изсветляване на кожата, както и за понижаване на появяването на пори.

Оризовата вода също се употребява в обичайна китайска медицина за усмиряване на кожни раздразнения и болести, за акне, екземи, розацея и цялостното й здраве . Смята се също, че забавя стареенето, защото оказва помощ за понижаване на появяването на фини линии и бръчки.

Rice has been a staple diet in for many centuries and used in many natural remedies and beauty care. With just half a cup of rice water, women all over the world have an affordable DIY method for beautiful skin and hair.
— Ancient Origins (@ancientorigins)

Какво споделя науката за оризовата вода

И по този начин, по какъв начин работи? Оризовата вода е богата на гама-оризанол, мощен антиоксидант, който подтиква производството на колаген. Съдържа ниацинамид, форма на витамин B3, която оказва помощ за понижаване на тъмните петна и неравномерния загар на кожата. Успокоява и хидратира, раздразнената или възпалена кожа, защото е богата на аминокиселини. Антиоксидантите оказват помощ за отбраната от свободните радикали и други фактори на околната среда.

6 Amazing Benefits Of Rice Water For Radiant Skin And Smooth Hair
— NDTV (@ndtv)
Можете елементарно да си я извършите вкъщи, като с половин чаша ориз ще имате оризова вода за една седмица ! Излишната вода от сварения ориз можете да прелеете в спрей и да я съхранявате в хладилника. Подходяща е за ежедневна приложимост върху кожата. 
Ферментиралата оризова вода възвръща високите равнища на pH. Нея можете да съхранявате в стъклени буркани, като я оставите на стайна температура за един ден, след което я прибирате в хладилника, за да се охлади.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР